OBAVIJEST KUPCIMA Obavještavamo cijenjene kupce da u 2023. godini nismo u mogućnosti realizirati proizvodnju preparata BiofixiN-S zbog kompletne obnove zgrada Agronomskog fakulteta. Početkom 2024. godine nastavljamo sa proizvodnjom preparata BiofixiN-S.

BiofixiN-S za soju

Povećanje prinosa soje

BiofixiN-S za soju je mikrobiološki preparat koji sadrži selekcionirane učinkovite sojeve kvržične bakterije Bradyrhizobium japonicum u količini od 1 x 109 živih stanica po gramu preparata. Kao nosač koristi se prirodni, sterilni treset.

BiofixiN-S za soju se koristi za bakterizaciju sjemena soje kako bi se što više iskoristio prirodni proces simbiozne fiksacije dušika.

Ovaj preparat je u potpunosti neškodljiv za sve organizme.

Soja i simbiozna fiksacija dušika

Ishrana soje potrebnim količinama dušika može se osigurati i iz simbioznog odnosa sa bakterijom Bradyrhizobium japonicum. Ovo udruživanje rezultira stvaranjem kvržica na korijenju biljaka u kojima se odvija proces simbiozne fiksacije dušika. Bakterije usvajaju dušik iz atmosfere koji biljke koriste za svoj rast. Simbioznom fiksacijom dušika se može osigurati od 30% do 80% ukupnih potreba soje za dušikom.

Kako se koristi BiofixiN-S za bakterizaciju soje?

Jedna doza preparata BiofixiN-S je dovoljna za 100 kg sjemena soje. Preparat se nanosi na sjeme soje i  pomaže biljci da ostvari maksimalni broj kvržica na korijenu  i učinkovitu fiksaciju atmosferskog dušika. Iako se preparat može nanositi direktno na sjeme bez prethodne pripreme (suha bakterizacija), puno bolji rezultati i ravnomjernije oblaganje sjemena se postiže ukoliko se cjepivo prvo pomiješa sa odgovarajućom količinom vode i nakon toga nanosi na sjeme. Postupak je vrlo jednostavan, zahtijeva malo vremena i nije potrebna posebna oprema za aplikaciju.

Upute za primjenu

1. Sadržaj vrećice preparata BiofixiN-S pomiješati sa 800 ml vode.

2. Smjesu preparata i vode istresti na sjeme soje i dobro promiješati tako da svako sjeme bude navlaženo, a preparat ravnomjerno raspoređen.

3. BiofixiN-S i sjeme soje miješati neposredno prije sjetve i po mogućnosti na mjestu zaštićenom od izravnih sunčevih zraka.

Uvjeti čuvanja

Važno je paziti da se preparat BiofixiN-S čuva na temperaturi ispod 18° C i da nakon otvaranja vrećice nije izložen djelovanju direktnih sunčevih zraka. Ukoliko se ne stigne posijati sva količina bakteriziranog sjemena tijekom 24 sata, potrebno je ponoviti postupak bakterizacije.

Sjetva bakteriziranog sjemena

Primjena BiofixiN-S preparata preporučuje se i na površinama na kojima je soja bila prethodno uzgajana. Aplikacijom ovog preparata omogućuje se rana uspostava simbioznog odnosa između soje i visoko kvalitetnih sojeva bakterije Bradyrhizobium japonicum koji rezultira vezanjem atmosferskog dušika i njegovim prevođenjem  u amonijski oblik kojega biljka može iskoristiti za svoj rast i razvoj. Kod sjetve na kiselim tlima, čija je pH vrijednost ispod 6, preporučuje se 1,5 doza preparata BiofixiN-S kako bi uspješnost bakterizacije bila osigurana.

Rezultat bakterizacije

Uspješnost bakterizacije može značajno unaprijediti uzgoj soje. U cilju provjere uspješnosti bakterizacije, važno je pratiti razvoj kvržica na korijenu soje. Prva provjera uspješnosti bakterizacije može se obaviti približno šest tjedana nakon sjetve. Unutrašnjost aktivnih kvržica je tamno crvene boje i one mogu osigurati i do 80% potreba biljke za dušikom. Primjena preparata će rezultirati zadovoljavajućim brojem kvržica ako se koristi pod povoljnim uvjetima tla i klime sukladno navedenim uputama, isključivo sa sjemenom soje i prije isteka roka upotrebe. Uspješna bakterizacija može povećati prinos soje uz minimalna ulaganja.

Naruči