OBAVIJEST KUPCIMA Obavještavamo cijenjene kupce da u 2023. godini nismo u mogućnosti realizirati proizvodnju preparata BiofixiN-S zbog kompletne obnove zgrada Agronomskog fakulteta. Početkom 2024. godine nastavljamo sa proizvodnjom preparata BiofixiN-S.

Što je BiofixiN-S?

BiofixiN-S

Jednostavan i ekonomičan način za povećanje prinosa

BiofixiN-S se koristi za bakterizaciju sjemena leguminoza (mahunarki) kako bi se što više iskoristio prirodni proces simbiozne fiksacije dušika.

Primjenom preparata BiofixiN-S unose se u tlo visoko kvalitetni, selekcionirani sojevi kvržičnih bakterija koji imaju visoki kapacitet fiksacije dušika i koji su kompatibilni sa našim sortama leguminoza i prilagođeni specifičnim agroekološkim uvjetima.

Postoji više vrsta mikrobiološkog preparata BiofixiN-S. Najveći dio naše proizvodnje odnosi se na BiofixiN-S za predsjetvenu bakterizaciju soje, ali isto tako  proizvode se i preparati za bakterizaciju ostalih značajnih leguminoza kao što su lucerna, grašak, grah i djetelina.

Naruči

Zašto BiofixiN-S?

BiofixiN-S je visoko kvalitetan proizvod nastao kao rezultat tridesetogodišnjeg znanstveno-stručnog rada djelatnika Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U BiofixiN-S preparatu nalaze se selekcionirani sojevi sa najvećom sposobnošću fiksacije dušika na specifičnim sortama leguminoza i koji su istovremeno najbolje prilagođeni specifičnim uvjetima određenog lokaliteta.

Selekcija najučinkovitijih sojeva kvržičnih bakterija, testiranje njihove učinkovitosti te kontrola kvalitete BiofixiN-S preparata odvija se kontinuirano u laboratoriju, u zaštićenom prostoru (plastenik, komore rasta) kao i u poljskim uvjetima te u svakoj fazi proizvodnje cjepiva.

Na taj način osigurava se garancija kvalitete što čini BiofixiN-S zasigurno jednim od najkvalitetnijih i najučinkovitijih preparata na tržištu te predstavlja jednostavan i ekonomičan način za povećanje prinosa i profita.

Pogledajte i rezultate pokusa

Od čega se sastoji BiofixiN-S?

Bakterizirano sjeme soje sa preparatom BifixiN-S (gornji dio slike) i nebakterizirano sjeme soje (donji dio soje)

BiofixiN-S sastoji se od sterilnog treseta u prahu koji služi kao nosač za čiste kulture selekcioniranih sojeva kvržičnih bakterija.

U BiofixiN-S preparatu nalaze se selekcionirani sojevi sa najvećom sposobnošću fiksacije dušika na specifičnim sortama leguminoza i koji su istovremeno najbolje prilagođeni specifičnim uvjetima određenog lokaliteta.

Preparati na bazi sterilnog treseta predstavljaju najrašireniji oblik inokulanata jer omogućuju dulji period čuvanja, povećavaju koncentraciju viabilnih rizobija, a istovremeno su jednostavni za primjenu.

 

Kako se koristi BiofixiN-S za bakterizaciju soje?

Jedna doza preparata BiofixiN-S je dovoljna za 100 kg sjemena soje. Preparat se nanosi na sjeme soje i  pomaže biljci da ostvari maksimalni broj kvržica na korijenu  i učinkovitu fiksaciju atmosferskog dušika. Iako se preparat može nanositi direktno na sjeme bez prethodne pripreme (suha bakterizacija), puno bolji rezultati i ravnomjernije oblaganje sjemena se postiže ukoliko se cjepivo prvo pomiješa sa odgovarajućom količinom vode i nakon toga nanosi na sjeme. Postupak je vrlo jednostavan, zahtijeva malo vremena i nije potrebna posebna oprema za aplikaciju.

Upute za primjenu (BiofixiN-S za soju)

  1. Sadržaj vrećice preparata BiofixiN-S pomiješati sa 800 ml vode.
  2. Smjesu preparata i vode istresti na sjeme soje i dobro promiješati tako da svako sjeme bude navlaženo, a preparat ravnomjerno raspoređen.
  3. BiofixiN-S i sjeme soje miješati neposredno prije sjetve i po mogućnosti na mjestu zaštićenom od izravnih sunčevih zraka.

Kako se čuva BiofixiN-S?

Preparat sadrži žive bakterije, i prema tome zahtijeva pravilno čuvanje i rukovanje u cilju osiguravanja maksimalne dobiti za korisnika. Neke opće upute će pomoći da se izbjegnu problemi vezani uz čuvanje preparata:

  • Za dulje čuvanje preporučuju se niže temperature. Preporučuje se  čuvanje u prostorima gdje se može održavati  relativno konstantna temperatura. Ponovljeno zamrzavanje i otapanje može biti štetno.
  • Prije upotrebe  preparat treba iznijeti iz hladnijeg skladišnog prostora i  čuvati na sobnoj temperaturi. Mikroorganizmi mogu privremeno podnijeti više temperature, ali produljeno izlaganje može smanjiti broj bakterija.
  • Preporučuje se preparat  ne izlagati  direktnom sunčevom svjetlu te je stoga najbolje bakterizaciju  obaviti u natkrivenom prostoru i  zaštititi bakterizirano sjeme tijekom sjetve. Kratkotrajno izlaganje direktnom sunčevom svjetlu neće značajnije utjecati na kvalitetu preparata, ali dugotrajno izlaganje može smanjiti broj živih bakterijskih stanica.

Uvjeti čuvanja: Važno je paziti da se preparat BiofixiN-S čuva na temperaturi ispod 18° C i da nakon otvaranja vrećice nije izložen djelovanju direktnih sunčevih zraka. Ukoliko se ne stigne posijati sva količina bakteriziranog sjemena tijekom 24 sata, potrebno je ponoviti postupak bakterizacije.

Ima li kakvih posebnih preporuka za korištenja BiofixiN-S preparata?

Primjena BiofixiN-S preparata preporučuje se i na površinama na kojima je soja bila prethodno uzgajana. Aplikacijom ovog preparata omogućuje se rana uspostava simbioznog odnosa između soje i visoko kvalitetnih sojeva bakterije Bradyrhizobium japonicum koji rezultira vezanjem atmosferskog dušika i njegovim prevođenjem  u amonijski oblik kojega biljka može iskoristiti za svoj rast i razvoj. Kod sjetve na kiselim tlima, čija je pH vrijednost ispod 6, preporučuje se 1,5 doza preparata BiofixiN-S kako bi uspješnost bakterizacije bila osigurana.